Een op de vijf huishoudens (21%) heeft dusdanige betalingsachterstanden dat er sprake is van betalingsproblemen. De helft heeft lichte problemen (775.000) , de andere helft ernstige (710.000) .
80.000 huishoudens met ernstige betalingsproblemen weten niet waar ze hulp kunnen krijgen. Nog eens 285.000 denkt wel hulp te kunnen vinden als het nodig is, echter deze huishoudens hebben nu al ernstige betalingsproblemen. Dit betekent dat zij niet door hebben dat ze nu al hulpverlening nodig hebben.
34% van de huishoudens heeft een lening. In 2015 en in 2012 was dit nog 43%. Een groeiende groep Nederlanders staat nooit rood. In 2015 stond de helft van de huishoudens nooit rood. Nu is dat 61%.
De volgende huishoudens komen vaker dan gemiddeld moeilijk rond:
- Alleenstaanden met kinderen.
- Huishoudens in een huurwoning.
- Uitkeringsgerechtigden, met name mensen in de bijstand.
Vooral mensen met een uitkering, alleenstaanden met kinderen en huishoudens uit de lage inkomensgroepen komen lastig rond. Dat komt volgens de ondervraagden omdat de uitgaven stijgen terwijl de inkomsten gelijk blijven. Ook te hoge vaste lasten worden genoemd.
Deze rekeningen worden het vaakst te laat betaald:
- Zorgverzekering
- Energie
- Huur of hypotheek
- Water
Eén op de drie ondervraagden betaalde het afgelopen jaar wel eens een rekening te laat. Meestal was dit de zorgverzekering (29%), gevolgd door de energierekening (19%) en de huur/hypotheek (19%). Bij 5 tot 7% van de huishoudens zorgt dit niet-betalen tot grote problemen: zij krijgen te maken met afsluiten van de energie of loonbeslag.
De meest voorkomende betalingsproblemen zijn:
- Rekeningen te laat betalen.
- Aanmaningen ontvangen.
- Afbetalingsregeling geregeld.
Ook staan huishoudens minder vaak rood en wordt er minder geleend dan drie jaar geleden. Opvallend is daarom dat uit het Nibud onderzoek blijkt dat het aantal huishoudens met betalingsproblemen niet daalt. En dat het soort problemen lijkt te verergeren. Met name jongeren tot 35 jaar, alleenstaanden met kinderen en de hogere inkomensgroepen hebben relatief gezien het vaakst ernstige betalingsproblemen. Het is voor het eerst dat het Nibud ziet dat de hogere inkomens vaker ernstige betalingsproblemen hebben dan de andere inkomensgroepen.
Weinig schulden
In 2012 en 2015 had ik een aantal leningen en stond ik maandelijks rood op de betaalrekening. Mijn betalingsproblemen heb ik gelukkig in de afgelopen jaren kunnen oplossen. Zonder professionele hulp, maar met mijn vriend, die zeer spaarzaam is en nog nooit schulden (op de hypotheek van) heeft gehad. Mijn vriend kan goed met geld omgaan en neemt nooit risico's. Door flink te gaan besparen op allerlei vaste lasten en uitgaven, heb ik van het overgebleven geld mijn schulden afbetaald. Gelukkig heb ik al die schulden niet meer en heb ik dat ook niet meer aan mijn hoofd. Want het is niet gezond voor je geest als je schulden hebt en steeds maar moet denken, hoe je komende maand weer overleeft.
Heb jij grote betalingsproblemen? Ga naar je eigen gemeente want de gemeente is verplicht inwoners met problematische schulden te helpen.
Heb jij betalingsproblemen (gehad)? Of ken jij mensen met betalingsproblemen?
Indrukwekkende getallen zeker als je bedenkt hoeveel stress je hiervan krijgt en hoeveel je dan inboet op de kwaliteit van leven.
BeantwoordenVerwijderen